Voorbereiding op de winter

Maak je warmtepomp klaar voor het winterseizoen

 

Elk jaar komt de winter en is het tijd voor je warmtepomp om opnieuw hard te gaan werken. Zodra de temperaturen beginnen te dalen, is er minder energie in de lucht, en de hele warmtepomp moet extra hard werken in vergelijking met milder weer. Het is vaak tijdens temperatuurschommelingen dat sommige onderdelen kunnen breken of dat je merkt dat je warmtepomp reparaties of onderhoud nodig heeft. De meest uitdagende omstandigheden zijn tussen -5 en +5 graden Celsius in een vochtige omgeving.

 

Er zijn echter verschillende dingen die jij als eigenaar van een warmtepomp kunt doen om de levensduur te verlengen, de verwarmingskosten te verlagen en je huis te beschermen. Naarmate de temperaturen dalen, wordt het cruciaal om aandacht te besteden aan je warmtepomp, zodat je deze goed kunt optimaliseren en repareren ruim voor de koudste periode, ervoor zorgend dat je warmte en warm water hebt wanneer je ze het meest nodig hebt. Dit is ook wanneer het het moeilijkst is om hulp te krijgen van een servicetechnicus, omdat ze meestal behoorlijk druk zijn.

 

Bladeren en sneeuw kunnen de luchtstroom belemmeren:

 

Tijdens de herfst vallen bladeren, gevolgd door sneeuw. Beide kunnen problemen veroorzaken voor de buitenunit van je warmtepomp. Bladeren kunnen gemakkelijk vast komen te zitten in de buitenunit, de luchtstroom belemmeren en mogelijk de componenten beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat je buitenunit vrij is van bladeren.

 

Wat betreft sneeuw heeft je buitenunit dagelijks toegang nodig tot aanzienlijke hoeveelheden lucht, vooral tijdens het koudere deel van het jaar wanneer er minder energie in de lucht zit, wat meer lucht vereist. Maak het gebied rond de buitenunit van de warmtepomp vrij om vrije luchtstroom te waarborgen.

 

Sneeuw en ijs:

 

Het is niet alleen de sneeuw op de grond die problemen kan veroorzaken; even belangrijk is de sneeuw, vooral ijs, die zich boven de buitenunit van je warmtepomp bevindt. Wees bijzonder waakzaam wanneer de sneeuw begint te smelten en van de daken naar beneden glijdt. Vallende sneeuw en ijs van daken kunnen de buitenunit beschadigen, en het laatste wat je wilt is zonder warmte en warm water zitten in de winter. Er zijn beschermende hoezen beschikbaar voor de buitenunit die erboven kunnen worden geïnstalleerd om het te beschermen tegen vallende sneeuw/ijs. Je kunt kant-en-klare hoezen kopen of er zelf een bouwen.

 

Condensatie creëert vocht en ijs:

 

Gedurende de wintermaanden zal je buitenunit aanzienlijke hoeveelheden condensatiewater produceren. Dit is vooral problematisch tussen -5 en +5 graden Celsius, vooral wanneer de luchtvochtigheid hoog is. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat het condensatiewater goed wordt afgevoerd. In het ergste geval kan condensatiewater langs de huiswand lopen en vochtschade veroorzaken aan het huis, of het huis verslechteren. In de winter kan condensatiewater bevriezen als het niet correct wordt afgevoerd. Dit kan gevaarlijk gladde omstandigheden creëren voor en rond de buitenunit, wat potentieel schade kan veroorzaken. Om dit probleem op te lossen, kun je verwarmingskabels installeren in de condensaatopvangbak onder de buitenunit om het condensatiewater correct af te voeren. Het is raadzaam om het condensatiewater naar een afvoer of een stenen put op enige afstand af te voeren. De afstand tussen de condensaatwaterbak en de vorstvrije diepte bepaalt de lengte van de extra verwarmingskabel die je nodig hebt.

Afrekenen (0)

Select Country

It looks like you're from !

We suggest to you go to our localized store:

Suggestion

Or select manually: