Hoe je je Expansievat vervangt

Heb je problemen met je expansievat en heb je besloten om het te vervangen? We hebben een stapsgewijze handleiding samengesteld om je vertrouwen te geven bij het uitvoeren van de vervanging.

LET OP: We raden niet aan het expansievat te vervangen als het zich binnen de pomp bevindt; deze handleiding is alleen voor externe tanks.

Hoewel niet alle installaties identiek zijn, delen velen overeenkomsten. Er zijn verschillende fabrikanten van expansievaten, waarvan sommige de grootste zijn IVT, Canvac, Daikin, Mitsubishi Electric, en nog veel meer.

Geschatte tijd voor vervanging: 1-2 uur

Gereedschappen en materialen die je nodig zult hebben: Tape voor draad, zoals Loctite-tape

Stap 1: Zodra je het expansievat hebt gelokaliseerd, is het een goed idee om het te inspecteren voordat je het demonteert. Als je nog geen nieuw vervangend onderdeel hebt gekocht, controleer dan de grootte van het vat, maak een notitie van het merk en de instellingen. Een andere tip is om een​​foto te maken van het oude vat ter referentie tijdens de installatie.

Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de grootte van je nieuwe expansievat correct is. Als algemene regel geldt dat het beter is om een​​iets groter expansievat te hebben dan een dat te klein is, omdat water met ongeveer 5-8% uitzet wanneer het wordt verwarmd.

Stap 2: Zodra je hebt bevestigd dat je de juiste maat hebt voor je nieuwe expansievat, ga je verder door de circulatiepomp uit te schakelen. Schakel vervolgens de kleppen op het verwarmingssysteem bij de warmtewisselaars uit (indien van toepassing).

Stap 3: Met deze stappen voltooid, laat je de overtollige druk vrij via de veiligheidsklep op het expansievat. Als er in plaats van lucht water uitkomt, kan er een gat in de blaas zitten. Om de vervanging te vergemakkelijken, laat je het water uit het vat lopen voordat je het demonteert.

Stap 4: Zodra het expansievat leeg is van water, kun je beginnen met de demontage door het vat tegen de klok in te draaien. Ondanks dat het geleegd is, kan er nog wat druppelend water optreden, dus het is een goed idee om een handdoek bij de hand te hebben.

Stap 5: Plaats nu het nieuwe expansievat op zijn plaats en zorg ervoor dat het goed afsluit. Gebruik Loctite-tape langs de schroefdraad voor een goede afdichting.

Stap 6: Druk het systeem weer op en ontlucht de radiatoren. De aanbevolen druk varieert afhankelijk van de fabrikant, dus raadpleeg de gebruikershandleiding indien nodig.

Stap 7: Zodra het nieuwe expansievat op zijn plaats zit en is ingesteld op de juiste druk, open je de kleppen op het verwarmingssysteem bij de warmtewisselaars (indien aanwezig), en start je vervolgens de circulatiepomp.

 

Je nieuwe expansievat is nu geïnstalleerd. Goed gedaan!

Afrekenen (0)

Select Country

It looks like you're from !

We suggest to you go to our localized store:

Suggestion

Or select manually: